login facebook

home >> articole >> fotografie >> Setari manuale in fotografie pentru incepatori
tipareste

Alte articole din categorie

Set blitzuri studio Elinchrom D-Lite-2
07-06-2012


Articole din alte categorii

Galerie noua cu Maria
04-11-2014
Poze din Grecia - Creta
17-08-2014
Andra in Gradina Botanica
28-07-2014
Poze noi pe site Alla
29-09-2013
Un nou inceput
02-09-2013

Setari manuale in fotografie pentru incepatori

30-10-2012
Provocat de un coleg de-al meu care si-a cumparat un DSLR m-am hotarat sa scriu un mic indrumar despre cei trei parametrii din fotografie care  sunt destul de complicat explicati in cartile de specialitate.

Pentru a putea folosi aceste setari trebuie sa intrati in modul manual al aparatului vostru. Atat  aparatele de tip DSLR  cat si unele de tip bridge permit acest lucru.

Pentru o fotografie reusita tehnic trebuie combinati toti acesti parametri, fiecare oferind avantaje si dezavantaje.  Acestia sunt interconectati, pentru o fotografie buna este necesar fie sa micsoram unul si fie sa crestem altul, in functie de subiectul fotografiei.

Oricum pentru a va cunoaste aparatul si a vedea ce poate trebuie sa faceti multe incercari si teste.


Sensibilitatea sau ISO.

Este sensibilitatea senzorului. Cu cat senzorul este mai mare si mai performant cu atat se poate folosi o valoare mai mare. Cu cat valoarea este mai mare cu atat este nevoie de mai putina lumina pentru o fotografie dar poza devine mai putin clara. In ultimii ani s-a facut un mare avans in acest domeniu si aparate relativ ieftine ajung sa faca poze "utilizabile" la iso de  800/1600. La ce ne poate ajuta? Sa facem de exemplu poze intr-o camera fara a folosi blitz. Un aparat de top, ca Canon 5D Mark2  poate folosi si iso 6400 fara a face rabat la calitatea pozelor. Comercial mai toate aparatele permit valori mari ale ISO dar pozele facute la aceste setari nu ies foarte bine (efect de pixelare, culori sterse, etc). 

Deschidere diafragma sau numarul f

Este deschiderea diafragmei aparatului. Cu cat deschiderea este mai mare cu atat mai multa lumina ajunge la senzor. Astfel daca avem numarul f 2 practic 1/2 din lumina ajunge la senzor.  La obiectivele de tip zoom  putem vedea ceva de genul f3.5-f5.6. Asta inseamna ca  la zoom minim valoarea minima pentru f este 3.5 si la zoom maxim valoarea minima pentru f este 5.6.
Cu cat valoarea numarul f este mai mica cu atat cantitatea de lumina necesara pentru poza este mai mica dar si adancimea de camp este mai mica. Asta inseamna ca cu cat f este mai mic cu atat mai putine planuri sunt clare in poza. De exemplu la setarea de  f/1.8  este posibil sa fie clara imaginea varfului nasului si neclara (blur) imaginea  ochilor. In cazul peisajelor este bine ca f sa fie cat mai mare pentru a avea clara imaginea in intregime, in toate planurile.

Timp de expunere

Este timpul in care diafragma ramane deschisa.  In cazul unor subiecte in miscare este necesar sa setam un timp de expunere mai mic 1/200 s sau 1/250 s. Pentru a nu iesi imaginile miscate cand fotografiem fara trepied ar trebui sa folosim un minim de 1/60 s. In general pozele nocturne se fac cu timp de expunere mai mare de 1 sau 2 s. Este necesar insa sa avem un trepied sau sa sprijinim aparatul de ceva. Ne poate ajuta daca obiectivul are sistem de stabilizare, astfel incat putem sa mergem si mai jos cu timpul de expunere.  Cu cat timpul de expunere este mai mare cu atat este nevoie de mai putin lumina dar in lipsa unui trepied sau daca avem subiecti in miscare, poza devine neclara, miscata.

Moduri de fotografiere

- modul manual - in general acest mod este identificat prin litera M - permite modificarea celor 3 paramentrii independent unul de altul. In general aparatele DSLR ne arata, cand apasam la jumatate butonul de declansare, daca poza este supraexpusa sau subexpusa. In acest caz trebuie sa modificam unul sau toti parametrii.

- modul prioritate diafragma - in general acest mod este identificat prin litera A  sau Av - permite setarea diafragmei (numarul f) si a ISO si automat aparatul calculeaza timpul de expunere necesar pentru o expunere corecta. Se foloseste cand vrei o anumita adancime de camp (de exemplu fotografie creativa cu focus pe un anume punct si restul pozei sa fie in ceata (blur) folosesti  f minim sau invers vrei sa scoti in evidenta mai multe planuri folosesti f maxim)  dar nu stii ce timp de expunere este necesar.

- mod prioritate timp - in general acest mod este identificat prin S sau Tv - permite setarea timpului de expunere si a ISO si automat aparatul calculeaza deschiderea diafragmei (numarul f). Se foloseste cand vrem un anume timp de expunere (de exemplu 1/60 ca sa nu iasa poze miscate sau 1/200 cand avem subiecti in miscare).

- modul prioritate automat  - in general acest mod este indentificat prin P - permite setarea a ISO dar aparatul ne ofera mai multe perechi timp de expunere - deschidere diafragma potrivite pentru lumina detectata. Noi putem alege combinatia care este mai buna pentru subiectul care il vom fotografia. Cu cat marim timpul de expunere cu atat putem mari si numarul f (miscoram deschiderea diafragmei)

Spor la fotografiat!

http://horiamoga.ro/articole/fotografie/setari-manuale-in-fotografie-pentru-incepatori-603

Rating:
din 15 voturi
Comentarii: Pentru a scrie comentarii trebuie sa va autentificati.


line

(c) 2006-2024 Horia Moga. Toate drepturile rezervate. Design: Andrei Mihai Cristian.


Valid XHTML 1.0 Transitional